KBH ve Beslenme
KBH’ da bilinçli diyet uygulamaları, ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirir.
Diyalizde diyet uygulamalarını temel amacı:
- Sıvı ve elektrolit dengesini düzenlemek
- Semptomları azaltmak
- Böbreğin yükünü azaltmak
KBH’nin erken evrelerindeki sağlıklı bir diyet özellikle tam tahıl olmak üzere tahıl çeşitleri, taze meyve ve sebzeleri içerir.

Temel enerji kaynaklarımız karbonhidrat ve yağlardır. Doymamış yağları tercih etmek gerekir.
Protein oranı yüksek olan et, balık,tavuk, yumurta, süt ve süt ürünlerini diyetiniz için sınırlamak faydalı olabilir.
Sıvı ve sodyum (tuz ve tuz ürünleri) alımınızı kısıtlamanız gerekir. Tuz vücutta su tuttuğu için vücudunuz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Tuzlu gıdalardan uzak durunuz.
Konserve, işlenmiş ve donmuş ürünler yerine taze ürünleri tercih ediniz.
KBH’ nin ileriki evrelerinde diyetinize sıkı bir uyum göstermeniz beklenir. Protein alımı yeterli seviyede olmalıdır. Eksikliğinde Amino-Keto asit takviyeleri faydalı olabilir.
Fazla su aldığınızda ayak ve ayak bileklerinde, yüzünüzde ve çeşitli yerlerde şişmeler gözlemleyebilirsiniz.
Potasyum, kalp atımlarının düzensiz hale gelmesine, aritmi ve ritim bozukluklarına sebep olacağından potasyum içeren gıdalardan uzak durulması gerekir.
Potasyum içeriği zengin gıdalar:
- Sebze, meyve ve meyve suları
- Süt ve süt ürünleri
- Çerez ve kuruyemişler
- Tam tahıllı ürünler
- Tuzlu gıdalar

Fosfat düzeyinin yüksek olması, kemik erimeleri, kas ve eklem ağrıları, kaşıntılara sebep olacağından fosfat düzeyi yüksek gıdaları tüketirken dikkat ediniz.
Fosfat içeriği zengin gıdalar:
- Et, balık
- Süt ve süt ürünleri
- Tam tahıllı ürünler
- Çerez ve kuruyemişler
- Kakao ve kakao ürünleri
- Gazlı meşrubatlar
